Úszásoktatás beszámoló 2017

Gyermek úszócsoport: Szerda 12.00-13.00- óráig.

A 2017/2018-as tanév első és második félévében is folytatódott, folytatódik tovább az iskoláskorú tanulók úszásoktatása. Heti rendszerességgel, az első félévben szeptember közepétől december közepéig tartanak a
foglalkozások. A 2. félévben iskolai tanév folytatásával ismételten indítottuk a tanfolyamot az osztályok számára. Ez a tanfolyam május végéig, pontosabban a nyári szünet kezdetéig tart.
Összességében közel 52 fő tanulónak biztosítottuk az úszásoktatást, úszóedzést. Az iskolai úszásoktatás célja, hogy minden gyermek vízbiztonságot szerezzen, illetve sajátítsa el a különböző úszástechnikákat és azokat tudja alkalmazni. Az oktatás alapvető feltétele ebben a korban az idegrendszeri fejlettség, a megfelelő állóképesség és természetesen a korosztálynak megfelelő koordinációs és kondicionális képességek, készségek megléte.

ta1

A foglalkozások tanórai keretek között zajlanak. Az óra szakmai része: 50 perc, Plusz az öltözések. Több csoportban / kezdő – kezdő –középhaladó - haladó/ oktatjuk a gyerekeket.Első alkalommal a tanulók szintfelmérése történik meg. Minden csoportba azonos képességekkel és úszástudással/ vagy nem tudással/ kerülnek be a gyerekek. Az úszó oktatást képzett oktatók végzik.
A foglalkozások célja, hogy megszerettessük a gyerekekkel a vizet, a vízben tartózkodás élménye örömszerző legyen és ösztökélje a további tanulásra őket.

Az úszásoktatás tanmenetét figyelve kezdetben az alábbi gyakorlatok következnek:

- Siklás hason , siklás hason gyorsúszó lábtempóval
- Siklás háton, siklás háton hátúszó lábtempóval
- Gyorsúszó kartempó oktatása úszószivacs használatával
- Gyorsúszás oktatása levegővétellel
- Gyorsúszás szabályos kar-és lábmunkával, levegővétellel
- Hátúszó kartempó oktatása,
- Hátúszás szabályos kar-és lábmunkával
- Mellúszó lábtempó oktatása úszó szivaccsal
- Mellúszó kartempó oktatása,
- Mellúszás szabályos kar-és lábmunkával

A tanulási szakaszokat mindig felváltják a játékos percek. A Vizi játékok sokoldalúsága segíti a tanult elemek mélyebb rögzítését.

ta2

Értékelés:
Mindenkit a saját egyéni fejlődése szempontjából értékelünk és díjazunk. A csoportvezetők kiemelik azokat a tanulókat, akikre mind teljesítményük alapján, mind pedig a szorgalmuk és a foglalkozásokon tanúsított példamutató magatartása miatt külön isdíjazunk. A díjak természetesen úgymint a nagy versenyeken itt is érmék , arany, ezüst és bronz fokozatban. Emellett persze nem feledkezhetünk meg a gyermekek körében igen népszerű ünnepről sem ,
ez pedig a Mikulás ünnepe. Így az uszodába is ellátogat a Mikulás és kis ünnepséget rögtönözve /énekléssel, szavalattal/ kiosztásra kerülnek a várva várt csoki figurák.A tanfolyamot záró foglalkozásokon a tanulók teljesítményének értékelése mellett sor kerül azoktatók munkájának minősítésére is.
Mindenkinek a legnagyobb dicsőség a záró foglalkozáson látni azokat a mosolygós arcokat ,akik még pár hónappal ezelőtt szorongva, kicsit talán pityeregve vagy éppen túlzott önbizalommal vezérelve ugrottak a medencébe.
Az eredményesség mindig a tanulók úszásteljesítményén mérhető le. Összegezve elmondhatóm az évet értékelve, hogy az oktatókkal együtt –a szülői visszajelzéseket figyelembe véve és a gyerekek úszás teljesítményét látva – munkánk eredményes a következő évekre is ad elegendő energiát és kitartást, hogy továbbra folytassuk, amit szinte már két évtizede végzünk a gyermek úszásoktatást.

Szentendre, 2017. november 20

Trakperger Árpád
tanár

BEJELENTKEZÉS

Címünk:
2000 Szentendre,

Dózsa Gy. út 12-14.
Bankszámlaszám:
Unicredit Bank

10918001-00000084-53310006
Adószám:
18709728-1-13
Nyilvántartási szám:
13-02-0004367

 

ALAPSZABÁLY

HOSOSZ hírek

Az eseménynaptárban feltüntetett időpontok
TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK!!!
A meghirdetett események pontos időpontjáról kérjük érdeklődjön telefonon, e-mailben
vagy kövesse a megjelenő tájékozatókat itt a weboldalon és a Facebook-on!!!

 

ESEMÉNYNAPTÁR